Vedtekter
Vedtekter for opplæringskontoret for hotell, restaurant- og matfag, Møre og Romsdal.

1.0 Navn og formål

«Opplæringskontoret for hotell, restaurant- og matfag, Møre og Romsdal»

(OKHRMMR)

1.1 Kontoradresse

Møre og Romsdal

1.2 Kontorets/samarbeidsorganets organisering

Kontoret fungerer som et samarbeidsorgan for lærebedrifter tilknyttet kontoret i henhold til samarbeidsavtale.

1.3 Hjemmel

Opplæringskontoret for hotell, restaurant ogmatfag Møre og Romsdal er i henhold til Opplæringslova sin §7-12 et samarbeidsorgan for lærebedrifter, som tar på seg opplæringsansvar i samsvar med Opplæringslova.

1.4 Formål

Samarbeidsorganets skal koordinere, støtte ogeffektivisere medlemsbedriftenes opplæringsvirksomhet og kvalitetssikrelærlinger/ lærekandidaters opplæringsløp i henhold til opplæringsloven medforskrift.

Samarbeidsorganet følger opp de som har kontraktom opplæring i bedrift, herunder lærlinger, lærekandidater, og fagbrev på jobb(heretter kalt lærlinger) i medlemsbedriftene.

Samarbeidsorganet skal markedsførelærlingordningen og medlemmene som arbeidsgiver.

1.5 Samarbeidsorganet

Samarbeidsorganet skal påse at opplæringen skjer i samsvar med de fastsatte opplærings/læreplaner i fagene. kan etter behov også organisere andre faglige relevante kurs/opplæring.

 

2.0 OPPLÆRINGSKONTORETS OG MEDLEMSBEDRIFTENES ANSVAR og Forpliktelser:

2.1 Opplæringskontoret/Samarbeidsorganet

- skal tegne lærekontrakt med lærlingen etter avtale med en eller flere lærebedrifter, og plassere lærlingen i henhold til denne avtale.

Dersom lærlingen skal arbeide i flere medlemsbedrifter, fastsettes læretiden i en skriftlig avtale med den enkelte bedrift.

- Skal påse at den samlede læretid skal dekke alle elementer i opplæringen i henhold til læreplanen/kompetansemålene. Har også ansvaret for å koordinere opplæringen i samråd med de faglig ansvarlige og tilsynsvalgte i den enkelte bedrift. Skal om nødvendig sørge for supplerende opplæring gjennom kurs og instruksjon til den enkelte lærling ut over det den enkelte medlemsbedrift kan gi.

- Kan i samarbeid med lærling og medlemsbedrift omplassere lærlingen til en annen bedrift for kortere eller lengre tid, dersom forholdene gjør det nødvendig. kan inngå avtale med mere spesialiserte bedrifter som kan gå inn som støttebedrifter for deler av opplæringen.

- Bidra til at lærlingen/lærekandidaten har lovpålagte halvårssamtaler og skriftligevurderinger.

- rekrutterer lærlinger til samarbeidsorganets lærebedrifter

- bistå bedrift og lærling ved utfordringer i læretiden, og ved heving eller fare for heving av lærekontrakt  

- meldelærlingen/kandidaten opp til svennebrev etter utstått læretid

2.2 lærebedrifter det er gjort avtale med«heretter kalt medlemsbedrifter»

- Medlemsbedriftene haransvar for at arbeidet inneholder opplæringselementer i henhold til opplæringsplanen/læreplanen og den avtale bedriften har med OK

- Fagligansvar for praktisk opplæring og vurderingsrutiner.

- motiverelærlingen/kandidaten til å ta ansvar for egen læring og til å gjennomføre opplæringsplanen.

- ha arbeidsgiveransvar ovenfor lærlingen i kontraktstiden og lønne lærlingen etter gjeldende tariffavtale eller tilsvarende satser

- gi lærlingen fri med lønn for å delta på kurs/samlinger som er en del av opplæringsplanen.

- melde fra til samarbeidsorganet om forhold som angår læreforholdet som f.eks. sykefravær hos lærling/kandidat som strekker seg utover arbeidsgiverperioden, og rapportere omfang av fravær ved halvårs-/vurderingssamtalene. Eventuelle andre problemer i læreforholdet.

  

3.0 OPPLÆRINGSKONTORETSORGANISASJON:

3.1 Opplæringskontoret

  • Kontoret skal føre tilsyn med opplæringen i medlemsbedriftene gjennom personer med faglig kompetanse i det enkelte fag.
  • Kontoret skal ha en administrativ leder i hel- eller deltidsstilling.
  • Den administrative leder ansettes av styret.

3.2 Årsmøte/generalforsamling

  • Innen utgangen av mars måned skal det avholdes årsmøte.
  • Årsmøtet er opplæringskontorets øverste myndighet. Hver medlemsbedrift har en stemme på årsmøtet.
  • Årsmøtet innkalles med 14 dagers skriftlig varsel, ledsaget med beretning og regnskap for siste driftsår.
  • Årsmøtet skal behandle styrets beretning, regnskap og revisjonsberetning, styrets forslag til budsjett for kommende år og derunder fastsettelse av innmeldingsavgiften.
  • Årsmøtet skal foreta valg av styre. Samarbeidsorganet skal ha et styre med minst én representant for arbeidsgiverne, minst én representant for arbeidstakerne og minst én representant for lærlinger/lærekandidater
  • Sammensetning av styret skal om mulig gjenspeile de bransjeområder som kontoret er godkjent for.
  • Styret skal velges for to år av gangen med unntak for det første styret hvor tre av styremedlemmene velges for et år. Maksimal tjenestetid i styret er fire år sammenhengende.
  • Styrets leder velges av årsmøtet ved særskilt valg.
  • Årsmøtet utpeker revisor.
  • På årsmøtet skal opplæringskontorets daglige leder møte.
  • OIB har møte, forslag og talerett, men ikke stemmerett. Alle valg og vedtak avgjøres med simpelt flertall.
  • Etter innstilling fra styret velges valgkomité på tre medlemmer og en varamedlem.
  • Endringer av vedtektene kan skje på ordinært årsmøte eller på ekstraordinært årsmøte som er innkalt av styret med 14 dagers forvarsel. Vedtak om endring krever 2/3 flertall av de fremmøtte stemmeberettigede medlemmer. Ved andre gangs behandling er det tilstrekkelig med simpelt flertall av de fremmøtte stemmeberettigede.

3.3 Oppløsning

Opplæringskontoret kan oppløses når et flertall på 2/3 av medlemsbedriftene i ordinært årsmøte vedtar dette. Demidler som opplæringskontoret disponerer fordeles mellom medlemsbedriftene,etter det antall lærlinger bedriftene har tilsluttet kontoret.

3.4 Styret

Styret behandler og fattervedtak i alle saker som ikke er tillagt årsmøtet og som ikke er delegert tildaglig leder. Styret skal ansette daglig leder og utarbeide instruks for dagligleder. Etter behov skal styret kunne ansette/engasjere faglige personell innenaktuelle områder eller nødvendig leid hjelp til spesielle oppgaver.

Styret skal lede OKHRMMR i samsvar med lov,vedtekter og generalforsamlingens vedtak. Styrets leder innkaller tilstyremøter etter behov eller når minst to styremedlemmer krever det. Innkallingenskal angi tid og sted for møtet - og de saker som vil bli behandlet.

4.0 VIRKEOMRÅDE:

Opplæringskontoret i Hotell,restaurant og matfag i Møre og Romsdal skal ha sitt virkeområde i Møre og Romsdal. Kontoret skal arbeide med de fag innen hotell og næringsmiddelindustrien som til enhver tid er aktuelle.

5.0 MEDLEMSKAP:

Opplæringskontoret er åpent for bedrifter registrert i Enhetsregisteret. Godkjenning fra fylkeskommunen måforeligge før lærlingens/lærekandidatens kontrakt blir godkjent. Lære bedriften har ansvar for opplæringa og plikter å ha en eller flere faglig kvalifiserte personer som er ansvarlig for opplæringsrutiner i bedriften, jfr. § 7-6 og §7-10. Medlemmene er lærebedrifter i Møre og Romsdal som har skrevet samarbeidsavtale og databehandleravtale med OKHRMMR.

Bedriften har arbeidsgiveransvaret for lærlingen/lærekandidaten.

Styret kan bestemme at enkeltebedrifter eller institusjoner blir tilsluttet opplæringskontoret på særskiltevilkår, uten å være medlem.

 

5.1 Innmelding

Medlemmene tas opp etter at den innmeldingsavgift som er fastsatt på det konstituerende møte eller som senere er regulert på årsmøtet, er innbetalt.

5.2 Utmelding

Utmelding fra opplæringskontoret kan skje med ett års skriftlig varsel. Alle lærlinger som har opprettet kontrakt gjennom/med opplæringskontoret skal fullføre sin læretid gjennom dette forhold selv om lærebedriften sier opp sitt medlemsforhold før den kontraktfestet læretid er avsluttet.

5.3 Eksklusjon

Styret kan vedta å ekskludere medlemsbedrifter som bryter opplæringskontorets vedtekter. Før styret treffer slikt vedtak, skal bedriften motta skriftlig advarsel for uttale. Lærlinger i bedriften som har opprettet kontrakt med opplæringskontoret, har krav på å fullføre læretiden ved annen medlemsbedrift.

6.0 REGISTRERING OG OPPFØLGING:

Når opplæringen finner sted ien medlemsbedrift i Møre og Romsdal, registreres kontrakten hos opplæring ibedrift hos Møre og Romsdal fylkeskommune. Hvis opplæringen finner sted i fleremedlemsbedrifter og en eller flere av disse bedriftene ligger i andre fylkerenn Møre og Romsdal, registreres kontrakten i det fylke der den største delenav opplæringstiden finner sted. Dersom opplæringen finner sted i enmedlemsbedrift som ligger i et annet fylke enn Møre og Romsdal skalopplæringskontoret sende melding om opplæringskontrakten til Fylkeskommunen idet fylket der bedriften ligger.

 

7.0 TILSKUDD, ØKONOMI:

7.1 Tilskudd

Alle offentlige tilskuddformidles til opplæringskontoret. Årsmøtet avgjør hvert år hvor stor del avtilskuddet som skal holdes tilbake til drift av kontoret og hvor mye som skaloverføres til medlemsbedriftene i henhold til budsjettet for kontoret.

Fordelingen mellommedlemsbedriftene skal stå i forhold til den tid lærlingen har arbeidet ibedriften.

7.2 Økonomi

Eventuelt underskudd somopparbeides i forbindelse med driften av kontoret skal dekkes ved atmedlemsbedriftene betaler inn til opplæringskontoret underskuddsbeløpetforholdsvis etter det antall lærlinger bedriften har tilsluttet. kontoret Opplæringskontorets styre plikter å sørge for at det søkes om alletilgjengelige midler til drift av opplæringskontoret. Opplæringskontorets kontidisponeres av daglig leder som rapporterer kvartalsvis til styret.

7.3 Regnskap

Regnskapet skal revideres av godkjent revisor.

8.0 PRØVEAVLEGGELSE:

Opplæringskontoret sender oppmelding til fag/svenneprøven til opplæring i bedrift (OIB) hos fylkeskommunen hvor lærekontrakten er registrert, jevnfør opplæringsforskriften §-9-56.

9.0 RAPPORTERINGSPLIKT:

Medlemsbedriftene plikter å underrette opplæringskontoret dersom opplæringen ikke kan videreføres, f.eks.på grunn av permitteringer eller innskrenking ved medlemsbedriften. Slik melding skal gis innen 14 dager etter at vedtak om dette er truffet.Opplæringskontoret skal straks underrette Fylkeskommunen. Heving av lærekontrakt må på vanlig måte forelegges Fylkeskommunen til godkjenning.

10.0 FISJON:

Etter forutgående drøftelser og etter avtale med OIB kan kontoret fisjonere når 2/3 av faggruppen på et årsmøte eller ekstraordinært årsmøte krever det. 10.1 Ved enfisjon skal frie midler i kontoret fordeles etter en nøkkel basert på det antall månedsverk lærlingene har vært i bedriften. Regnet fra dato/år faggruppen ble tilknyttet kontoret.

 

11.0

Kontrakt om opplæring inngås i samsvar med Opplæringslova §7-2. Kontrakt om opplæring kan heves eller endres på de vilkår som går frem i Opplæringslova §7-3.